Gustav Wijk & Töreboda Blomkrukor 

Prototypen och syftet kom tidigt i processen. Komponenterna till kruktillverkningen är kostsamma och att skapa något som Töreboda Blomkrukor kan lägga till i sitt befintliga sortiment, var något man tillsammans bestämde sig för. Då kom en önskan om ett bevattningssystem upp. Gustav satte sig därefter och skissade på olika idéer. Resultatet är ett bevattningssystem gjort i en enkel konstruktion, en längre kruka man gräver ner i rabatten. Krukan som bara har bränts en gång gör att godset inte är vattentätt utan släpper ut vatten. Beroende på jordens fukthalt balanserar krukan ut det och håller en jämnare fukthalt. När det börjar bli torrt dras mer av fukten ut. Om jorden är blöt håller sig vattnet kvar. Att använda sig av systemet i sina befintliga blomkrukor eller i rabatter gör att man inte behöver vattna lika ofta. 

Gustav Wijk examinerade 2023 i konstnärlig design vid HDK-Valand. Efter det har han arbetat med egna projekt och samarbeten med kollegor han träffat under skoltiden. Hans formgivning är traditionell med fokus på tydliga former. Varje material tas an med iver där en mångfacetterad utgångspunkt präglar hans arbete. En tidigare måleriutbildning från Dômen konstskola speglas i de konstnärliga inslagen i hans formgivning. 

Töreboda Blomkrukor – I generationer har Törebodas lera använts för att tillverka tegel, takpannor, kakelugnar, blomkrukor och hushållsgods. Idag är det Töreboda Blomkrukor som för traditionen vidare som landets största tillverkare av blomkrukor. Vid sidan av blomkrukorna används leran fortfarande av drejare som tillverkar bruksföremål som mjölkfat, syltkrukor, liksom lampskärmar, vaser, amplar, fruktfat etc. nu av ett betydligt modernare snitt.

www.torebodablomkrukor.com 

Foto: Gustav Wijk

DES&DO! – ett samverkansprojekt SPOK Västra Götaland och FORM & folk har initierat, utvecklat och driver tillsammans. 

Samarbetspartners, Textilmuseet, Svensk Form Väst och Förvaltningen för kulturutveckling. 

Finansierat av Västra Götalandsregionen.