Sophie Jungkvist & Boma Väveri 

Det började med spillmaterial från företaget bredvid – Ekelunds i Horred. Fransiga stadkanter klipps bort och hamnar vanligtvis rakt i soporna. Vår utgångspunkt blev hur vi skulle kunna tillvarata detta restmaterial. Det tidsödande arbetet med att nysta spillet fick vi hjälp med av Kungsbacka Daglig verksamhet. Skyttlarna på Bomas mekaniska vävstolar erbjuder en större frihet gällande val av material och ger också möjligheten att rundväva och väva kuddfodral i ett stycke. Resultatet är en ny väv, med lurvig yta, gjord av spillmaterial. Färgerna som en gång har ingått i en handduk eller filt får nytt liv och ger kuddarna ett unikt uttryck. 

Sophie Jungkvist är textildesignern som allra helst utforskar vävens möjligheter. Skiftet mellan det handvävda och det industriella kombineras med att försöka komma underfund med vävens struktur. Hon har utbildat sig på Handarbetets Vänner i Stockholm och Textilhögskolan i Borås. I projektet “Woven Change, Shifting Expressions” blir väven rörlig och förändringsbar, och har vunnit en del priser och utmärkelser, bland annat Ung Svensk Form 2023.

www.sophiejungkvist.com 

Boma Väveri – Georg Wenander är grundare och startade sitt mattväveri på 50-talet när plastmattan gjorde sitt intåg i Sverige. Boma Väveri ligger i utkanten av Horred i Sjuhärads anrika tygrike. 2019 tog Maria Ljunggren över, som fortsatt utvecklat väveriet och nu även arbetar med vävning i naturliga fibrer och klimatvänliga material. Idag vävs det i flera olika material såsom plast, ull, lin och spillmaterial från textilindustrin. Varje matta vävs med hantverkskänsla på beställning, så att den ska passa kundens önskemål och behov.

www.bomavaveri.se 

Foto: Gustav Wijk

DES&DO! – ett samverkansprojekt SPOK Västra Götaland och FORM & folk har initierat, utvecklat och driver tillsammans. 

Samarbetspartners, Textilmuseet, Svensk Form Väst och Förvaltningen för kulturutveckling. 

Finansierat av Västra Götalandsregionen.