Matilda Hunyadi & Glasets Hus Glasblåsare Bevan Taka

Inspirationen började med en gammal typ av flaska som kallas “Kluckaflaska”. Typiskt för flaskan är dekorativa slingor och en indragen form, detaljer som legat i fokus och varit utgångspunkt för projektet. Samarbetet har varit väldigt analogt. Utifrån Matildas handskisser har Bevan blåst fritt. Kommunikationen kring processen har skett i stunden medan glaset hålls varmt, snabbt och omedelbart, genom att peka och rita på golvet. Skissandet har främst skett i materialet. Resultatet är
– Piscis Couture – två vaser där dekorationen blivit volanger som hämtar inspiration från havet och haute couture. 

Glasets Hus – I Limmared finns det äldsta glasbruket fortfarande i bruk, men hos huvudfabriken har munblåst glas ersatts av maskiner. På Glasets Hus i Limmared arbetar däremot glasblåsarna enligt gammal glasblåsartradition. I samband med projektet DES&DO! har Matilda Hunyadi arbetat med Glasets Hus huvudglasblåsare, Bevan Taka. Bevan Taka kommer ursprungligen från Nya Zeeland, har varit glasblåsare i över 25 år och arbetar både med sin egen konst, samt blåser glas åt andra konstnärer.

www.glasetshuslimmared.se 

Matilda Hunyadi – Med ett stort intresse för historia och folkkonst, blandar Matilda Hunyadi historiska influenser med samtida design. Hennes personlighet som designer är lika del systematisk logiker som passionerad estet. Under sitt möbelvarumärke SLOYDLAB skriver hon möbeldrama som balanserar på gränsen mellan skandinavisk återhållsamhet och en romantikers ornamenterade utsvävningar. Matilda Hunyadi har läst sin MFA i Industridesign på Konstfack och sin BFA vid Ingvar Kamprad Design Centrum i Lund.

www.sloydlab.com 

Foto: Gustav Wijk

DES&DO! – ett samverkansprojekt SPOK Västra Götaland och FORM & folk har initierat, utvecklat och driver tillsammans. 

Samarbetspartners, Textilmuseet, Svensk Form Väst och Förvaltningen för kulturutveckling. 

Finansierat av Västra Götalandsregionen.