Alice Kettle & PUUTS 

När Alice utforskade Magdalenas träsvarvningsfabrik, fylld med alla runda objekt, blev hon påmind om ett kapitel i Gaston Bachelards bok, The Poetics of Space. I kapitlet ’The Phenomenology of Roundness’ presenterar Bachelard idén att vara är runt och att man upplever varandet genom runda former. 

Inspirerad av Bachelards ord designade Alice ’Rotations’ en lekfull kollektion bestående av golvvaser och en hängande mobil med syfte att användas tillsammans med lokalt ängsgräs. Produkterna är svarvade i bok från södra Sverige. Den roterande mobilen efterliknar traditionella grästorkningstekniker. Mobilen tillsammans med de stora, svarvade golvvaserna lyfter fram gräsets skönhet. Poesi uppstår när det massiva svarvade materialet gifter sig med gräsets skörhet och bjuder in betraktaren att uppleva delar av sin lokala miljö på ett nytt sätt. 

Alice Kettle har en bakgrund inom produktdesign och träbearbetning. Hennes arbete genomsyras av en antropologisk och materialbaserad forskningsmetod, med produkter och upplevelser som som främjar en reflekterande och kritisk förståelse för vår miljö, både den som är oss precis nära och för miljön i stort. Alice har en MFA 2020 från HDK-Valand Steneby i Tillämpad konst och formgivning, Möbeldesign med inriktning trä och är baserad i Dals Långed.

www.alice-kettle.com 

PUUTS Interiör är ett specialsnickeri i Tibro med legotillverkning och inriktning på svarvning och hyvling av massivträ. De kan hyvla efter önskade profiler och kan svarva vad som helst upp till 270 mm i diameter med en maximal längd på 1460 mm i ett stycke. PUUTS erbjuder skräddarsydda och handgjorda träprodukter för möbelindustrin och inredningsbranschen. Deras huvudsakliga uppgift är att tillverka unika och anpassade trädetaljer och möbler enligt kundens specifika behov och designönskemål.

www.puuts.se 

Foto: Gustav Wijk

DES&DO! – ett samverkansprojekt SPOK Västra Götaland och FORM & folk har initierat, utvecklat och driver tillsammans. 

Samarbetspartners, Textilmuseet, Svensk Form Väst och Förvaltningen för kulturutveckling. 

Finansierat av Västra Götalandsregionen.