Hermine Blixt & Bildhuggarmästare E.Lehgrafven

Hur kan bildhuggeri bli modernt? frågade sig Emilia och Hermine. De undrade hur relationen mellan formgivare och tillverkare kunde te sig. Emilia längtade efter ett format för bildhuggeri bortom det traditionella samtidigt som Hermine söker sig mot hantverk, utforskande och oförutsägbara metoder. 

Ganska tidigt in i projektet kom idén av att ta fram ett skåp. Skåpet blev likt en kanvas för hantverk och berättelser. Efter många tester, prototyper, moment av osäkerhet kom det till slut att sammanfattas i hantverk och tradition med lika mycket samtid som en längtan av drömmar och uttryck i form av ett skåp. 

Hermine Blixt har en kandidat i industridesign vid LTH och master i design vid HDK. Hermine jobbar gärna utifrån trä, färg och bildspråk. Att kunna föra en process framåt genom dialog och utforskande metoder är vad som driver hennes praktik. Just nu är Hermine både på byrå som inredningsarkitekt samt på ett snickeri som fönsterrestaurerare och det är ett fint sätt att bättre lära känna samspelet mellan formgivare och tillverkare.

www.hermineblixt.com 

Emilia Lehrgrafven, träbildhuggarmästare utbildad vid Tibro Hantverksakademi. Verksam i Tibro sedan 2009 med målsättningen att göra världen lite vackrare! I ateljén i Tibro har det sedan 1902 varit bildhuggare verksamma. Nu står Emilia i samma ateljé och utformar allt från klassiska ornament för kyrkorum till moderna detaljer för arkitektbyråers räkning. Emilia är en av få heltidsverksamma bildhuggare kvar i Sverige och brinner för att sprida kunskapen och hantverket vidare. Som bäst trivs hon uppslukad av bildhuggandet!

www.lehrgrafven.se 

Foto: Gustav Wijk

DES&DO! – ett samverkansprojekt SPOK Västra Götaland och FORM & folk har initierat, utvecklat och driver tillsammans. 

Samarbetspartners, Textilmuseet, Svensk Form Väst och Förvaltningen för kulturutveckling. 

Finansierat av Västra Götalandsregionen.