Anna Hörling & Herrljunga Terrazzo 

Inspirationen fanns bland rivningsmaterialet vid Anna Hörlings hus på Tjörn, i form av gammal betong med snäckskal. Det väckte tanken om att skapa en ny terrazzo – OstronTerrazzo – där stenkrossen som vanligen ger mönster ersatts av skal från det invasiva japanska ostronet Cassostrea gigas som spritt sig längs västkusten. Anna Hörling experimenterade tillsammans med Herrljunga Terrazzo fram ett material som kan förvandla de oönskade ostronen till en användbar resurs. Resultatet blev en terrazzo med organisk, marmorerad effekt. Det finns stor potential att utveckla OstronTerrazzo och Anna Hörling har designat bordet TORÖD för att visa det. 

Anna Hörling – Nyfikenhet, problemlösning och intresse för hållbarhet är drivkrafter i industridesignern Anna Hörlings designarbete. Sedan examen från Konstfack 1993 har hon främst arbetat med belysning (Watt&Weke), inredning (Kolmården, Gröna Lund mm) samt glasögondesign (Lexington, Pilgrim m fl) men även jobbat på inredningsmagasin samt skrivit böcker om sömnadshantverk. Två av hennes belysningsarmaturer har prisats med diplom för Utmärkt Svensk Form, 1994 för Pinguin samt 1995 för Harlequin (båda Annell Ljus & Form).

www.annahorling.se 

Herrljunga Terrazzo – Här arbetar man med ett material som funnits i tusentals år. Terrazzo är oerhört mångsidigt och passar till golv, väggar och trappor men även som inredning och konstnärlig utsmyckning. Herrljunga Terrazzo erbjuder arkitekter, konstnärer och formgivare unika möjligheter för design och produktutveckling. I företagets eget laboratorium – TerrazzoLab™ – finns perfekta förutsättningar för att skapa innovativa produkter och spännande färg- och materialkombinationer.

www.terrazzo.se 

Foto: Gustav Wijk

DES&DO! – ett samverkansprojekt SPOK Västra Götaland och FORM & folk har initierat, utvecklat och driver tillsammans. 

Samarbetspartners, Textilmuseet, Svensk Form Väst och Förvaltningen för kulturutveckling. 

Finansierat av Västra Götalandsregionen.