Ung Svensk Form visar nya innovationer

Vi träffar Martina Claesson på Textilmuseet

Designen 0N/OFF Grid grundar sig i bristen på modulära solcellslösningar som anpassar sig till kundens behov och storlek. Vi kunde se bristande designlösningar på hållbara och långsiktiga produkter på marknaden idag. Så vi fokuserade på en målgrupp som arbetar inom marknadshandel där långa arbetsdagar är vanligt som drar in över kvällar och nätter. Lika viktigt som det är att sälja bra produkter på marknaden är också att belysa det man säljer så det tar fokus och gör det synligt för kunden. Med smart och hållbar belysning var det viktigt att sätta ett stark design identitet och göra det attraktivt med en lekfull armatur som speglar marknadshandelns kultur, med mycket färg och som drar till sig uppmärksamhet. Enkelheten i designen gör den anpassningsbar och till ett bra pris som gör det möjligt för kunden att investera i en hållbar, soldriven produkt som varar länge.

DU OCH LUISA WIRTH STÅR BAKOM VERKET – HUR VA DET ATT ARBETA TILLSAMMANS?

Våra olika expertiser inom design satte grunden för ett kompatibelt samarbete. Luisa, med bakgrund i designingenjör och jag med en traditionell designutbildning med mycket fokus på färg och form, resulterade i en bra balans av stark teknisk utformning samt stort utrymme att utforska form och konstruktion. 

VAD HAR DET GETT ER ATT MEDVERKA I UNG SVENSK FORM?

Jag kan bara prata utefter mina egna upplevelser av att medverka i USF – det har varit en viktig språngbräda för mig in i designvärlden, min passion för att skapa och formge produkter har på något vis bekräftats genom tävlingen att det jag gör är bra. Folk har uppmärksammat mig och ingått i samarbeten samt satt produkter i produktion vilket jag sätter stor pris på. Alla möten med verksamma personer inom produktion, hantverk, branding samt andra designers ger mig mer och mer erfarenhet och kött på benen, erfarenhet kan man inte få för mycket av! Så jag skulle säga alla människor man har kommit i kontakt med under tävlingens gång har varit extremt värdefulla och intressanta. 

VAD GÖR DU NU?

Jag har påbörjat min design praktik på IKEA i Älmhult sedan en månad tillbaka. Det har varit en dröm och ambition att påbörja min design karriär på IKEA. Det är spännande och ärofyllt att få formge för ett så stort företag som fokuserar på demokratisk design som alla ska ha råd med. Jag är tacksam för möjligheten och är väldigt motiverad att skapa design som sticker ut och som går under IKEA’s design filosofi. 

VAD HAR DU FÖR AMBITIONER OCH DRÖMMAR FRAMÖVER?

Jag hoppas självklart på att min praktik ska generera i en anställning så jag kan fortsätta min design resa på IKEA och växa inom företaget, samla på mig mer erfarenheter och formge produkter jag tror har stor potential att vara en del av IKEA’s identitet och som kommer glädjas av många människor över hela världen. 

UNG SVENSK FORM VISAS JUST NU PÅ TEXTILMUSEET OCH PÅGÅR FRAM TILL DEN 5 NOVEMBER 2023.